


Birleşmiş milletler örgütünden alınan bilgilere göre bugün 1,2 milyardan fazla insan kaliteli içme suyu kullanamıyor, fakat su kaynaklarındaki fiyat artışına rağmen 2030’da 3,9 milyar ve 2050’da 5 milyardan fazla insan kaliteli su bulamayabilir.


Birleşmiş milletler örgütünden alınan bilgilere göre kalitesiz , sağlıksız ve standartlara uygun olmayan suyun içme ve yemek pişirme için kullanılması senelik 1,8 milyondan fazla çocuğun ölümüne sebep oluyor ve dünyadaki hastalıkların yarısına kaynaklık ediyor.


Dünyadaki su sıkıntısından ve su kaynakların sorumlu dağıtımından dolayı düzinelerce ülke arasındaki ilişkiler gerginleşmiştir ve Birleşmiş milletler örgütü başkanına göre bu durum ‘savaşlara ve çatışmalara potansiyel kaynaklık’ ediyor.


Alınan suyun tartışmalı kalitesine rağmen, deniz suyunun tuzdan arıtılması geniş bir uygulama sahası bulmuştur, ama aynı zamanda ciddi ekolojik sorunların (değişik tuz kalıntılarının ve sera gazı salınımın yararlanılmasının) nedeni olmuştur.


Dünyadaki tatlı suyun üçte ikisi buz halinde bulunuyor, Antartikanın 87% yada 20 milyon kilometreküp geliyor ve buradaki buzdağları açık denizlere her yıl yaklaşık 2 bin kilometreküp tatlı su sağlıyor.


14 milyon yıl boyunca biçimlenen Antarktika yalnızca kalın buz tabakasından oluşmuyor, dünya tatlı su kaynaklarının %75’i - kusursuzca temiz, kar, ‘canlı’ ve insan sağlığına yararlı su bile bulunuyor.


Küçük buzdağlarına uygulanan ‘yakalama’ teknolojisi suyu gayet pahalı ‘veriyor’, fakat büyük buzdağlarına uygulanan cer teknolojileri yada buzdağlarından buz parçaları alım ve taşıma teknolojileri yarışmasız oluyor.